Karina Canellakis (c) Marco Borggreve

Openingsconcert: De Klokken van Rachmaninov

• Calliope Tsoupaki Aurora (wereldpremière)
  • Jean Sibelius En saga
  • Jean Sibelius Luonnotar
  • Sergej Rachmaninov De klokken

Met het Groot Omroepkoor, het Radio Filharmonisch Orkest en vocale solisten luidt chef-dirigent Karina Canellakis het nieuwe seizoen van het AVROTROS Vrijdagconcert in met Rachmaninovs De klokken. Op het programma ook een nieuw werk van Calliope Tsoupaki.

Karina Canellakis dirigeert De klokken van Rachmaninov
Met het Groot Omroepkoor, het Radio Filharmonisch Orkest en chef-dirigent Karina Canellakis op de bok opent het AVROTROS Vrijdagconcert het nieuwe seizoen als een klok. Letterlijk, want op het programma staat Rachmaninovs koorsymfonie De klokken. Als tekst nam Rachmaninov het beroemde gedicht The Bells van Edgar Alan Poe, dat hij op de voet volgt. Het is een prachtige lijn van twinkelende belletjes, naar huwelijksklokken en alarmbellen, om te eindigen met de klokken van de dood. Zoals in zoveel van zijn werken, en hier helemaal van toepassing, gebruikt Rachmaninov in de finale het bekende dies irae-motief uit de gregoriaanse dodenmis.

Sibelius en Tsoupaki
Ook voor de pauze heeft het concert veel te bieden. Met Sibelius verkennen we de Noord-Europese mythologie. In Luonnotar, met een zeer virtuoze sopraansolo gezongen door de Oekraïense sopraan Olga Kulchynska, gebruikt hij een tekst uit het traditionele Finse heldenepos Kalevala. In En Saga, een van zijn eerste grote orkestrale werken, verkent Sibelius de sfeer van de IJslandse Edda.
Het thema van dit seizoen, 'Wanderlust' is voor Calliope Tsoupaki aanleiding voor een nieuwe compositie die ze voor dit concert zal schrijven: 'Het verlangen om te reizen, om te vertrekken naar een verre onbekende plek, is de basis van het verlangen om muziek te maken.'

Datum:

Berlioz: Symphonie fantastique

zaterdag 30 november 2024

Trouw aan de romantiek: Catalani’s Loreley

Volg ons op social media