De narcotiserende klank van Franz Schreker

Franz Schreker

De volmaakte klank van Franz Schreker

Voor zijn muziek mag je haar midden in de nacht wakker maken: operablogger en kenner van ‘entartete Musik’ Basia Jaworski vertelt over de narcotiserende, volmaakte klank van Franz Schreker. Zijn opera Die Gezeichneten klinkt 1 juni in de Matinee.

De klank

Op de drempel van de twintigste eeuw lieten veel kunstenaars zich in hun werk leiden door het verlangen – en het zoeken – naar een volmaakte wereld. Het had onder andere met de tijdgeest te maken en heeft veel schilders, schrijvers, dichters en componisten in hun werk beïnvloed.

Voor niemand gold dat zo sterk als voor Franz Schreker (1878-1934). Hij was gefascineerd, zelfs geobsedeerd door de zoektocht naar ‘de’ klank – het beheerste zijn hele leven. Hij zocht een klank die vanzelf ‘wegstierf’, maar dan niet heus, want hij moest nog blijven naklinken, al was het alleen maar in je gedachten. Het moest een pure klank zijn, maar dan een met orgastisch verlangen en vervlochten met visioenen. Narcotiserend.

In zijn muziek hoor ik de zo door hem verlangde volmaakte klank écht – en dat maakt mij intens gelukkig. Voor Schreker kun je mij midden in de nacht wakker maken. De samensmelting van de onbeschaamde emoties met de onverholen erotiek en intense schoonheid maakt van mij een ‘Alice in Wonderland’. Daar wil ik steeds meer en meer van. Noem mij maar een junkie. Zijn opera’s vind ik, naast die van Puccini en Korngold, het mooiste wat er bestaat.

Die Gezeichneten

Het idee kwam van Zemlinsky: hij wilde graag een opera componeren over – zijn obsessie – een lelijke man, en het libretto bestelde hij bij Schreker. Toen die zijn werk af had, viel het hem zwaar afstand te doen van zijn tekst. Gelukkig zag Zemlinsky van de opera af, en zo sloeg Schreker zelf aan het componeren.

Net als Der ferne Klang, wellicht Schrekers bekendste werk, gaat ook Die Gezeichneten over de zoektocht naar onbereikbare idealen. Alviano, een mismaakte rijke edelman uit Genua, droomt van schoonheid en volmaaktheid. Op een eiland laat hij ‘Elysium’ bouwen, een plek waar hij zijn idealen hoopt te verwezenlijken. Wat hij niet weet, is dat de edelen zijn eiland misbruiken: zij houden er zich bezig met orgieën, verkrachtingen en zelfs moorden.

De titel van de opera is dubbelzinnig. Niet alleen zijn de hoofdpersonen ‘getekend’ (Alviano door zijn monsterlijke uiterlijk en Carlotta door een dodelijke ziekte), ook maakt Carlotta een tekening van Alviano, waarin zij zijn ziel probeert te vangen.

Deze prachtige opera, rijk aan duizenden kleuren en zwoele klanken (luister alleen maar naar de ouverture, kippenvel!) wordt de laatste tijd steeds vaker op de planken gebracht. In 1990 werd hij in de ZaterdagMatinee uitgevoerd, met een lelijk zingende, maar zeer betrokken en daardoor zeer kwetsbare William Cochran als Alviano en een fenomenale Marilyn Schmiege als Carlotta (Marco Polo 8.223328-330)

Entartete Musik

Toen de nazi’s aan de macht kwamen werd Schreker als ‘entartet’ bestempeld. Zijn werken werden verboden en nergens meer uitgevoerd. In 1933 werd hij van al zijn functies ontheven en op non-actief gesteld. Schreker was gebroken. In december dat jaar kreeg hij een hartaanval die hem fataal werd.

Maar ook na de oorlog werd Schreker nog amper gespeeld. Hem wachtte hetzelfde lot als (o.a.) Korngold, Braunfels, Goldschmidt, Zemlinsky, Waxman…. Een onnoemelijk aantal componistennamen. Net als Schreker werden zij ooit door de nazi’s als ‘entartet’ bestempeld en verboden, verguisd, verdreven, vermoord. Vergeten. Maar: dat laatste was niet alleen de schuld van de nazi’s.

Na de oorlog wilde de jonge generatie componisten niet meer van emoties weten. Muziek moest gespeend zijn van ieder sentiment en aan strenge regels worden onderworpen. Muziek moest universeel worden: het serialisme werd geboren. Er werd afgerekend met het verleden, dus ook met componisten uit de jaren dertig.

Pas in de laatste twintig jaar hebben de ooit verboden componisten hun stem teruggekregen. Daar heeft ZaterdagMatinee een grote rol in gespeeld, en daar dank ik ze op mijn blote knieën voor.

Basia Jaworski

For an English version of this article please click here.

NTR ZaterdagMatinee

Concertgebouw, Amsterdam

1 juni 2019, 13.00 uur

klik hier voor meer informatie en kaarten

Luistersuggesties

‘Vorspiel zu einem Drama’, een door de componist zelf uitgewerkte Prelude voor ‘Die Gezeichneten’:

Evelyn Lear (Carlotta) en Helmut Krebs (Alviano), scène uit de tweede acte:

Op Spotify zijn verschillende uitvoeringen van de complete opera te vinden.
Wie er nog een beeld bij willen hebben: hieronder is de opname uit Salzburg 2005: