Hans de Vries

Bas-bariton Hans de Vries begon zijn zangstudie aan het Twents Conservatorium bij Henk Smit. Hij zette zijn studie voort bij Udo Reinemann te Utrecht, waar hij in 1989 cum laude het diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Voorts volgde hij verschillende cursussen o.a. bij Hans Hotter, Evalyn Lear, Jekaterina Joffel en Tom Krause. Door Dietrich Fischer Dieskau werd hij uitgekozen een speciale cursus bij hem te volgen in januari 1991.

Thans wordt hij gecoacht door James McCray. Hans de Vries behaalde prijzen op het Hugo Wolf Concours in Stuttgart en op het Internationaal Vocalisten Concours in ’s-Hertogenbosch.

In Nederland is Hans vooral bekend als zanger van oratoria- en opera-concerten, waaronder Bach’s Passionen, de Messiah van Handel, de Elias en de Paulus van Mendelssohn, de Requiem's van Verdi, Brahms, Mozart, Fauré en Dvorák, Die Schöpfung en Die Jahreszeiten van Haydn.

Als concertzanger was Hans te horen in België, Frankrijk, Duitsland en Finland. Daarnaast geeft hij ook graag recitals en werkte hij mee aan verschillende operaproducties in Nederland, alsook in Montpellier, Bordeaux, Metz, Antwerpen, Glasgow, de USA, en elders.

Zijn uitgebreide stemomvang stelt hem in staat om zowel basrollen als baritonrollen te zingen; zo zong hij zowel de MacBeth als de Zaccharia (uit Verdi's MacBeth), Nabucco zowel als Banco (uit Nabucco van Verdi), en de Rodrigo zowel als de Philippo (uit Don Carlos van Verdi). In 2015 zong hij de hoofdrol in Caroline Ansinks nieuwste opera: Polen in Plan Zuid.

Hij werkte met dirigenten als Riccardo Chailly, Edo de Waart, Ingo Metzmacher, Jean-Claude Malgoire, Alain Lombard en vele anderen.