Klaas Stok

Klaas Stok is sinds seizoen 2015-2016 koorleider van het Groot Omroepkoor.

Hij was jarenlang als koorleider verbonden aan het Nederlands Kamerkoor. Hij dirigeerde vele concertseries met koormuziek vanaf de 16de eeuw tot de 21ste eeuw, waaronder wereldpremières van Kancheli en Kagel. Ook nam hij verschillende cd’s op. Zijn opname met psalmscomposities uit de joodse en christelijke traditie Tehilim en zijn cd met werken van Kagel kregen een waardering van 10 in Luister. Zijn cd Des Kaisers Nachtigall won onlangs de ECHO Klassik.

Met zijn koor Consensus Vocalis gaf Klaas Stok vele concerten in Oost-Nederland en daarbuiten, met veel aandacht voor de muziek van Bach. Daarnaast klonk een grote diversiteit van werken in bezettingen voor 16 tot 70 zangers. Er wordt samengewerkt met tal van ensembles, waaronder het Orkest van het Oosten en de Nationale Reisopera, het Metropole Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Holland Baroque en het Combattimento Consort.

Klaas Stok is regelmatig werkzaam bij andere professionele koren, zoals het Iers Nationaal Kamerkoor, het Vlaams Radiokoor, Cappella Amsterdam, Musica Treize (Marseille), Collegium Vocale Gent en Chorwerk Ruhr. Sinds enige jaren dirigeert hij producties bij het SWR-vocaal ensemble Stuttgart. Ook met het NDR-koor uit Hamburg werkt hij veelvuldig samen. Volgend seizoen dirigeert hij een productie bij het koor van de BRD in München.

Klaas Stok is docent koordirectie aan het ArtEZ-conservatorium te Zwolle.

Daarnaast is hij werkzaam als organist. Hij won vele prijzen en gaf concerten in binnen- en buitenland. Hij is stadsorganist van Zutphen, waar hij het beroemde Bader-ogel bespeelt.