“Let us wage a glorious struggle”

Malala Yousafzai

Kate Whitley componeerde Speak out: een werk op teksten van de strijdster voor vrouwen- en kinderrechten, Malala Yousafzai. Xian Zhang, de dirigente die de première leidde, staat voor de Nederlandse première op 16 februari voor het Groot Omroepkoor, het Nationaal Kinderkoor en het Radio Filharmonisch Orkest.

Moordaanslag

“Let us pick up our books and pens. They are our most powerful weapons. One child, one teacher, one pen and one book can change the world.” In haar toespraak voor de Verenigde Naties verdedigde de jonge Pakistaanse Malala Yousafzai in juli 2013 het recht op scholing voor meisjes. “We cannot all succeed when half of us are held back.”

Een klein jaar eerder had een Talibanstrijder Malala in een schoolbus door het hoofd geschoten. Het was een doelbewuste moordaanslag om de toen vijftienjarige scholiere het zwijgen op te leggen. In een weblog voor de BBC/Urdu had zij, onder een schuilnaam, bericht over de manier waarop de islamistische Taliban in de Swatvallei in noordwestelijk Pakistan scholing voor meisjes vrijwel onmogelijk maakten.

Malala overleefde de moordpoging. Na operaties in Pakistan en Birmingham kon zij in Engeland gaan studeren, waar zij en haar familie nu verblijven. In 2014 ontving zij de Nobelprijs voor de Vrede.

“Here I stand, one among many”

Voor de viering van de Internationale Vrouwendag 2017 zette de Britse componiste Kate Whitley fragmenten uit Malala’s indrukwekkende rede om tot een door zijn ogenschijnlijke eenvoud onmiddellijk aansprekend werk voor koor, kinderkoor en orkest. Nu, bijna twee jaar later, klinkt Speak out in de NTR ZaterdagMatinee. “Today is the day of every woman, every man, every boy and every girl (...) Today is the day we speak out.”

Malala Yousafzai zelf juichte het idee voor deze compositie toe. “Mijn speech is een aansporing om onze stem te verheffen,” liet zij weten. “Daarom ben ik heel blij dat die boodschap hier door een heel koor wordt gezongen.” In het middendeel klinkt imponerend haar tekst: “Here I stand, one among many”.

“The impact of the whole is as a rallying call, an aural illumination of Malala’s words.” (Wales Arts Review)

Beluister hier een fragment van Speak Out

NTR ZaterdagMatinee (klik hier voor kaarten en meer informatie)

zaterdag 16 februari 2019, 14.15 uur