Jaap van Zweden

Honorary Chief Conductor

Jaap van Zweden is ere-chefdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, waarvan hij tot 2011 chef-dirigent was. Hij bekleedde die positie eveneens bij het Orkest van het Oosten, het Residentie Orkest en deFilharmonie. Na een periode als Music Director van het Dallas Symphony Orchestra werd hij in 2018 Music Director van het gerenommeerde New York Philharmonic Orchestra en is hij sinds augustus 2012 chef-dirigent van het Hong Kong Philharmonic Orchestra.

Van violist tot dirigent
Jaap van Zweden, geboren in Amsterdam, begon zijn carrière als violist. Hij studeerde aan het Conservatorium in Amsterdam en de Juilliard School in New York. Op 19-jarige leeftijd werd hij aangesteld als concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. Als solist en concertmeester werkte hij samen met dirigenten als Haitink, Dorati, Kondrashin, Bernstein, Giulini, Solti en Chailly.
In 1995 startte hij zijn dirigentenloopbaan. Korte tijd later debuteerde hij in Carnegie Hall en maakte hij diverse tournees in onder meer Europa, Japan en Zuid-Amerika. In augustus 2005 trad Jaap van Zweden aan als chef-dirigent van de klassieke orkesten van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Met het Radio Filharmonisch Orkest gaf hij lovend ontvangen concerten in het Singapore Sun Festival en maakte hij concertreizen naar onder meer Manchester, Birmingham, Berlijn, Wenen en Keulen. In augustus 2011 maakte hij zijn debuut op de BBC Proms met het Radio Filharmonisch Orkest.

Toegejuicht als operadirigent
Jaap van Zweden is geregeld te gast bij de grote orkesten in de Verenigde Staten, Japan en Europa. Naast het symfonische repertoire speelt opera een belangrijke rol in Van Zwedens carrière. In de afgelopen seizoenen dirigeerde hij o.a. Beethovens Fidelio, La Traviata van Verdi en Vanessa van Barber. Bij De Nederlandse Opera maakte hij zijn debuut met Puccini’s Madama Butterfly. Hij dirigeerde de zeer lovend ontvangen concertante uitvoeringen van Wagners Lohengrin, Die Meistersinger von Nürnberg en Parsifal met het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en vocale solisten in de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw.

Hoogtepunten
Hoogtepunten van de afgelopen seizoenen waren Van Zwedens optredens met de New York Philharmonic, Boston Symphony Orchestra, Chicago Symphony Orchestra, Atlanta Symphony, Saint-Louis Symphony en het Tonhalle Orchester Zürich evenals de concerten met het Philadelphia Orchestra, Orchestre National de France, London Philharmonic Orchestra, New York Philharmonic en Boston Symphony Orchestra.

Cd-opnamen
Jaap van Zweden nam met het Residentie Orkest de complete symfonieën van Beethoven op. Met het Radio Filharmonisch Orkest nam hij voor Challenge Records alle symfonieën van Bruckner op. Zijn opname van Wagners Parsifal, live uitgevoerd in de NTR ZaterdagMatinee door Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en vocale solisten, is onderscheiden met de Edison Klassiek 2012 in de categorie Opera. Mahlers Vijfde symfonie nam hij op met het London Philharmonic en Sjostakovitsj’ Vijfde met deFilharmonie. Op het label van het Dallas Symphony Orchestra zijn opnamen van symfonieën van Tsjaikovski en Beethoven uitgebracht. In augustus 2010 nam Van Zweden pianoconcerten van Mozart op met het Philharmonia Orchestra en David Fray.

Jaap van Zweden

Jaap van Zweden (c)Hans van der Woerd


Dirigent

Volg ons op social media