(Alsnog) een wereldpremière voor Jan-Peter de Graaff

Groots openingsconcert
Bij de seizoensopening pakt het AVROTROS Vrijdagconcert traditiegetrouw groots uit, met het Groot Omroepkoor én het Radio Filharmonisch Orkest. Op 17 september 2021 klinkt bovendien een typisch ‘Vrijdag’-concert: een wereldpremière van de jonge op Terschelling geboren componist Jan-Peter de Graaff, gecombineerd met twee veel te weinig gehoorde werken van Jean Sibelius en César Franck.

Alsnog een wereldpremière voor Jan-Peter de Graaff
Centraal staat Event Horizon van Jan-Peter de Graaff. Met deze compositieopdracht zouden we het vorige seizoen openen én het 75-jarig bestaan van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor groots vieren. De Graaff overkwam echter wat je niemand toewenst. Een virus stak de kop op. Opeens pasten niet alle musici op het podium. De componist zat niet bij de pakken neer en schreef een veel kleiner, alternatief werk, Les cymbales sonores. Recensent Bas van Putten schreef daarover lyrisch in de Groene Amsterdammer. Hij noemde dit een “miniatuurmonument als een bonsaiboom met de majesteit van een oude eik, vol gestes die aforistisch duiden op de weidse ruimte van een groter stuk waarin deze muziek als een bouillonblokje zou oplossen.” Vaste gastdirigent James Gaffigan dirigeert nu de wereldpremière van het oorspronkelijke feestwerk.

De mens en zijn omgeving
De menselijke verhouding tot de natuur en een duidelijke structuur zijn belangrijke thema’s in De Graaffs gestaag groeiende oeuvre. Het orkestwerk De Oceaniden, waarin Jean Sibelius een beeld van de Grieks-mythologische nimfen van de Middellandse zee oproept, vormt daarom een perfecte match. En afsluitend: Rédemption van César Franck. De in Luik geboren componist was net tot Fransman genaturaliseerd, toen hij in 1871 aan dit oratorium begon. De gruwelen van de oorlog van 1870-1871 en de Parijse Commune stonden nog vers in het geheugen, en Franck staat er stil bij de menselijke misère, zondigheid en dwaling, maar laat ook horen hoe het weer goed komt door hemels ingrijpen. Het werk is prachtig georkestreerd, bijna wagneriaans zijn sommige samenklanken, heerlijk romantisch de melodieën. Zijn Franse publiek voelde zich er nog ongemakkelijk bij. Dirigenten als de toenmalige chef van het Radio Filharmonisch Orkest Jean Fournet braken vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw al een lans voor het werk. Maar gek genoeg beleefde de muziek pas zo’n 25 jaar geleden haar ware doorbraak.


VRIJDAG 17 SEPTEMBER 2021
Openingsconcert: Sibelius, De Graaff en Franck
Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
James Gaffigan dirigent
Julie Boulianne sopraan
Sébastian Dutrieux verteller
SIBELIUS De Oceaniden
DE GRAAFF Event-Horizon (WP)
FRANCK Rédemption

Bestel hier uw kaarten.

 

Programmaboekje AVROTROS Vrijdagconcert 17 september 2021

Volg ons op social media