Maria Milstein nieuwe artist in residence AVROTROS Vrijdagconcert

De Russisch-Nederlandse violiste Maria Milstein is komend concertseizoen artist in residence bij het AVROTROS Vrijdagconcert. Van verfijnde kamermuziek tot heroïsch soloconcert, van klassiek pianotrio tot wereldpremière: de vier concerten die zij mede heeft geprogrammeerd geven een goed beeld van haar veelzijdigheid. Milstein: “Ik durf niet te zeggen waar ik het meest naar uitkijk! De meest geweldige dingen mag ik gaan doen.”

Het AVROTROS Vrijdagconcert zet komend seizoen de schijnwerpers op een veelzijdig violiste, in 2018 winnares van de Nederlandse Muziekprijs: Maria Milstein. Ze soleert in Ravels Tzigane en met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart speelt ze het Eerste vioolconcert van Max Bruch. Daarnaast neemt ze de première van een nieuw vioolconcert van de jonge componist Max Knigge voor haar rekening. In kamermuziekconcerten schittert ze met haar zus Nathalia en het Van Baerle Trio, waarmee ze al diverse prijzen won voor hun opnames van Beethovens pianotrio’s.

Milstein: “Deze vier concerten vormen een goede afspiegeling van hoe ik mijn leven als musicus graag vormgeef. Soloconcerten en kamermuziek inspireren mij en die ervaringen neem ik mee als ik mijn aandacht verleg. Ik verheug mij er enorm op om als artist in residence te gast te zijn in deze concertserie!

MariaMilstein2_Photo_SimonVanBoxtel

Maria Milstein (1985) werd geboren in Moskou in een familie van musici. Ze studeerde aan het Amsterdams Conservatorium bij Ilya Grubert en in Londen bij David Takeno, waar ze afstudeerde met de hoogste onderscheiding. Tussen 2011 en 2014 was ze artist in residence bij de Muziekkapel Koningin Elisabeth in de klas van Augustin Dumay. Maria Milstein won diverse prijzen, onder meer in Lyon met het Van Baerle Trio, de Concertgebouw Vriendenkrans en de Kersjes Prijs. In 2018 ontving ze de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste Nederlandse staatsonderscheiding voor een jonge musicus. Maria Milstein treedt geregeld op met orkesten in Nederland en België. Haar debuut-cd Sounds of War met pianiste Hanna Shybayeva werd in 2015 onderscheiden met een Edison. Sinds september 2014 doceert Maria Milstein aan het Amsterdams Conservatorium.

Concerten met artist in residence Maria Milstein:

26 NOVEMBER 2021
Kamermuziek door Duo Milstein
Maria Milstein viool
Nathalia Milstein piano
GRIEG Eerste vioolsonate
SZYMANOWSKI Mythes
DEBUSSY Vioolsonate
FRANCK Vioolsonate

3 DECEMBER 2021
Maria Milstein speelt Bruch
Radio Filharmonisch Orkest
Edo de Waart dirigent
Maria Milstein viool
DIEPENBROCK Ouverture ‘De Vogels’
BRUCH Eerste vioolconcert
STRAUSS Eine Alpensinfonie

11 FEBRUARI 2022
Kamermuziek door Van Baerle Trio
Van Baerle Trio
HAYDN Pianotrio nr. 42 in Es
VERBEY Trio voor viool, cello en piano
SCHUBERT Tweede pianotrio in Es D929

1 APRIL 2022
Milstein solist in Ravel en Knigge
Radio Filharmonisch Orkest
Stanislav Kochanovsky dirigent
Maria Milstein viool
RAVEL Tzigane
KNIGGE Nieuw vioolconcert (wereldpremière, opdrachtwerk AVROTROS Vrijdagconcert)
SKRJABIN Derde symfonie ‘Le divin poème’

De kaartverkoop voor concertseizoen 2021-2022 van het AVROTROS Vrijdagconcert start op zaterdag 1 mei.

Het AVROTROS Vrijdagconcert: dé klassieke start van je weekend!

Foto: Simon van Boxtel

 

Volg ons op social media