James Gaffigan leidt Debussy en Roussel

• Claude Debussy - Prélude à l'après-midi d'un faune
  • Albert Roussel - Évocations
- AVROTROS Radio

De energieke New Yorker James Gaffigan – vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest - is een van de meest gevraagde jonge dirigenten. Hij leidt koor en orkest in dit Zondagochtend Concert in een Frans programma vol exotische invloeden. Het Groot Omroepkoor heeft een glansrol in Roussels symfonische gedicht Évocations.

Roussel en Debussy

Albert Roussel baseerde zijn Évocations op uit het Sanskriet vertaalde teksten. Hij was zelf op huwelijksreis geweest in onder meer India, en schetst in drie delen zijn indrukken. Mysterieuze ondergrondse tempels, de stralende ‘roze stad’ Jaipur, rituelen aan de Ganges – ze worden opgeroepen in impressionistische klanken. Ook Debussy verwerkte Oosterse invloeden in zijn Prélude à l’après-midi d’un faune. In dit sensuele symfonisch gedicht is onder meer de invloed van de gamelan terug te horen.

Het Zondagochtend Concert wordt rechtstreeks uitgezonden door AVROTROS op NPO Radio 4.