Korte biografie

Van a capella koormuziek tot stukken met symfonieorkest, en van romantisch tot hedendaags: met dit brede repertoire is het Groot Omroepkoor van alle markten thuis. Ook is het ensemble als omroepkoor volop te horen in de concertseries op NPO Klassiek. In september 2017 ontving het koor samen met het Radio Filharmonisch Orkest de Concertgebouw Prijs vanwege de belangrijke bijdrage die zij over een langere periode hebben geleverd aan het artistieke profiel van de Amsterdamse concertzaal.

Met ruim 60 leden is het Groot Omroepkoor (GOK) het enige professionele koor van deze omvang in Nederland. De meeste concerten van het GOK vinden plaats in het kader van de omroepseries AVROTROS Vrijdagconcert, NTR ZaterdagMatinee en Het Zondagochtend Concert. Het koor is voornamelijk samen met het Radio Filharmonisch Orkest te horen in opera’s, oratoria en cantates, maar heeft ook a capella koormuziek op de lessenaar staan. Extra bijzonder zijn de vele opdrachtwerken en premières die onderdeel uitmaken van het repertoire van het GOK, zoals muziek van Mathilde Wantenaar, Alfred Momotenko-Levitsky en Bart Visman.

De geschiedenis van het Groot Omroepkoor
Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de Commissie voor de Radio-omroep de opdracht om nieuwe ensembles samen te stellen die voor alle omroepen beschikbaar zouden zijn. Zo ontstond het Groot Omroepkoor in 1945. Sindsdien heeft het koor een onmisbare rol in het Nederlandse muziekleven vervuld. Zo voerde het GOK premières uit van grote twintigste-eeuwse componisten als Boulez, Ligeti en Messiaen. Historisch was de Nederlandse première van het War Requiem van Benjamin Britten in 1964 onder leiding van de componist zelf en Bernard Haitink.

Dirigenten van het Groot Omroepkoor
Alle chef-dirigenten koesteren warme herinneringen aan hun tijd bij het Groot Omroepkoor. De eerste chef-dirigent was Kenneth Montgomery. Na hem traden Robin Gritton, Martin Wright, Simon Halsey, Celso Antunes en Gijs Leenaars aan. Zij werden opgevolgd door Klaas Stok (koorleider) en Benjamin Goodson. Peter Dijkstra trad in september 2018 aan als eerste gastdirigent en Michael Gläser was vaste gastdirigent sinds 2010.
Vanaf 1 september 2020 is Benjamin Goodson chef-dirigent van het Groot Omroepkoor. Nadat hij in december 2018 de opera A village Romeo and Juliet van Frederick Delius dirigeerde in de NTR ZaterdagMatinee, klonk bij veel koorleden de wens om hem tot chef-dirigent te benoemen. “Vanaf ons eerste project samen voelde ik een oprechte verbinding met dit geweldige ensemble, een juweel in het Europese klassieke landschap”, zei Goodson nadat hij chef-dirigent was geworden. “Voor mij wordt het koor gedefinieerd door de intensiteit van z’n klank – door z’n menselijkheid.”

Volg ons op social media