Een Russische kerst
Programma
- Gabrieli Canzon nr. 3 uit Canzoni et sonate
- Rutter What sweeter music
- trad. Komt allen tezamen
- Sigvards Klava
- Sviridov Delen uit Lofzangen en gebeden
- Tsjaikovski Delen uit Negen geestelijke koorwerken
- Momotenko-Levitsky Drie geestelijke lofzangen
- The Living Room bij het Groot Omroepkoor
Het Russische kerstfeest vindt vanwege de afwijkende kerkkalender pas begin januari plaats, maar op 19 december kunt u de rijkdom ervan alvast meemaken met het internationaal vermaarde Lets Radiokoor en Sigvards Klava, Tsjaikovski, Rachmaninov en Momotenko-Levitsky.
De vernieuwers Tsjaikovski en Rachmaninov
Na bestudering van de intrigerende, vaak meerstemmige oude Russisch-orthodoxe koormuziek probeerden Tsjaikovski en Rachmaninov de enigszins versleten negentiende-eeuwse traditie wat op te schudden. Ook al hielden zij zich aan het verbod op muziekinstrumenten, de kerkelijke autoriteiten vonden het maar niets. Maar de twee trotseerden de rechtszaken waarmee men trachtte de uitvoering van hun werk in de kerk te voorkomen.
Kleurrijk kerstrepertoire
Het koorrepertoire dat sindsdien rond 1880-1920 geschreven werd is soepel van ritmiek, spannend qua harmonie, vol van kleuren en
beroemd om zijn diepe bassen. Dít is de muziek die wij nu vereenzelvigen met de rijkversierde Russische kerken, waar wierook walmt en als appeltjes ingedroogde oudjes iconen kussen. Terwijl de Sovjet-Unie uiteenviel, borduurden de Oekraïner Silvestrov en zijn Russische collega Sviridov op de romantische’ traditie voort. En Alfred Momotenko-Levitsky? Een Russische geheimtip’ uit Nederland!