Over Stichting Omroep Muziek

Stichting Omroep Muziek (SOM) omvat het Groot Omroepkoor (GOK) en het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) en is met ca. 230 medewerkers het productiehuis voor levende muziek bij de publieke omroep. De SOM produceert in het kader van de taakstelling Levende Muziek in opdracht van en in samenwerking met de NTR en AVROTROS twee grote symfonische series voor NPO Radio 4: de NTR ZaterdagMatinee en het AVROTROS Vrijdagconcert. De omroepensembles verzorgen het leeuwedeel van de concerten in deze series en verlenen bovendien regelmatig hun medewerking aan Het Zondagochtend Concert. We produceren vanuit ons eigen gebouw, het rijksmonument Muziekcentrum van de Omroep dat bovendien vaste en incidentele huurders kent en een aantal goed lopende concertseries programmeert. Sinds 1 maart 2018 is via de website muziekschatten.nl gedigitaliseerde bladmuziek in bezit van Stichting Omroep Muziek in te zien en te downloaden.

Vasili Petrenko - foto Mark_McNulty

Voorgeschiedenis

In augustus 2013 is de SOM opgericht als opvolger van Stichting Muziekcentrum van de Omroep. In de nieuwe stichting zijn de middelen en mensen die de programmering en productie van de concertseries van de publieke omroep verzorgen, samengebracht met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Omroeppartners zijn NTR en AVROTROS.

Levende muziek
Bovengenoemde partijen zijn verantwoordelijk voor de levende muziek die de publieke omroep verzorgt in concertseries als de NTR ZaterdagMatinee, het AVROTROS Vrijdagconcert en Het Zondagochtend Concert. Deze concerten worden live uitgezonden op NPO Radio 4. De concertseries worden voor publiek uitgevoerd in het Koninklijk Concertgebouw en TivoliVredenburg in Utrecht.

Het Muziekcentrum van de Omroep
De SOM is eigenaar van het gebouw, het Muziekcentrum van de Omroep aan de Heuvellaan 33 in Hilversum. Dit biedt, behalve aan de SOM-ensembles Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor, ook onderdak aan incidentele huurders en vaste huurders als het Metropole Orkest, de Hilversumse muziekschool Globe en dB mediagroep.
Voor informatie over gebouw en faciliteiten, bezoek de site van het Muziekcentrum van de Omroep.

Muziekschatten
Sinds 1 maart 2018 is de vernieuwde site www.muziekschatten.nl online. ‘Muziekschatten’ geeft toegang tot de gedigitaliseerde catalogus van bladmuziek in bezit van Stichting Omroep Muziek. Via de catalogus is voor geregistreerde en betalende leden een selectie van gedigitaliseerde bladmuziek in te zien en te downloaden. De selectie toont een representatief deel van de enorme collectie omroepmuziek en zal worden uitgebreid met nog meer gedigitaliseerd materiaal en achtergrondinformatie. ‘Muziekschatten’ is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het ministerie van OCW, Gemeente Hilversum en een eigen investering van Stichting Omroep Muziek.

Voormalig MCO

Voorheen bestond het Muziekcentrum van de Omroep (stichting MCO) uit de omroepensembles Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor, Radio Kamer Filharmonie en Metropole Orkest, alsook de Muziekbibliotheek van de Omroep en de afdeling MCO Educatie. Als gevolg van bezuinigingen zijn de Radio Kamer Filharmonie en de Muziekbibliotheek opgeheven en hebben het Metropole Orkest en MCO Educatie op zelfstandige basis een doorstart gemaakt.

Andrea-Battistoni-c-Takafumi-Ueno
zaterdag 17 december 2022
NTR ZaterdagMatinee

Mascagni revisited: L’amico Fritz

Jan Willem de Vriend (c) Eduardus Lee
vrijdag 23 december 2022

Gewijde muziek voor kerst

James Gaffigan (c) Vera Mann
vrijdag 20 januari 2023

Van Gilse & Schuberts ‘Onvoltooide’

James Gaffigan (c) Vera Mann
zondag 22 januari 2023
Het Zondagochtend Concert

James Gaffigan dirigeert Schuberts ‘Unvollendete’

Marcus Creed
vrijdag 3 februari 2023

Odes aan de muziek!

Groot Meezingconcert (c) Anna van Kooij
zaterdag 4 februari 2023

Groot Meezingconcert 2023 – Lustrumeditie!

Volg ons op social media