Stéphane Denève

De Franse magie van Stéphane Denève

• Albert Roussel Bacchus et Ariane: Suite nr. 2
  • Richard Rijnvos Australie (wereldpremière)
  • Maurice Ravel Daphnis et Chloé

Stéphane Denève duikt met Richard Rijnvos 'down under'. En met Ravels sprankelende Daphnis et Chloé laat hij horen waarom hij zo geroemd wordt om zijn vertolking van Franse muziek.

Beroemde Franse balletten
De Franse dirigent Stéphane Denève heeft al in eerdere Matinees laten horen dat hij kan toveren met Franse partituren. Naast zijn liefde voor hedendaagse muziek is dit de voornaamste reden dat hij vanaf dit seizoen vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest is. Denève zet met twee geweldige Franse balletten – Roussels vlammende Bacchus et Ariane en de complete Daphnis et Chloé van Ravel – meteen een eerste uitroepteken achter de samenwerking. Dé gelegenheid voor het orkest om uit te blinken in raffinement en kleurenpracht.

Rode aarde en Aboriginals
De vaste gastdirigent bestendigt zijn relatie met het orkest verder met nieuwe noten van Nederlandse bodem. Als er één Nederlandse componist kan wedijveren met de kleurrijkheid en ritmische finesse van de Franse partituren, dan is het Richard Rijnvos. In het voorjaar van 2022 maakte hij indruk met zijn adembenemende Amérique du Sud. Nu neemt Denève met Australie de première van het jongste deel uit de cyclus Grand Atlas voor zijn rekening. De klank van rode aarde en Aboriginals, vertaald naar de wereld van Rijnvos.

Datum:

Berlioz: Symphonie fantastique

zaterdag 30 november 2024

Trouw aan de romantiek: Catalani’s Loreley

Volg ons op social media